Anna de Pagter Ostojic

Al 20 jaar model en werd Model of the Year 2014 …

Hallo Anna,

Hoe lang doe jij al lang modellenwerk?

Vanaf mijn zestiende. Tijdens het winkelen in Amsterdam werd ik benaderd door de toenmalige mede-eigenaar van Elite. Kort daarna werd ik door een scout van Anka models benaderd. Ik heb toen wat polaroids en mooie foto’s laten maken. Dat was het begin van mijn modellen carrière.

Voor welke merken heb je model gestaan?
Het zijn er een hoop geweest in de loop der jaren, maar wat mij als eerste te binnen schiet is L’Oréal, Carmen haarstyling, Keune, La Dress, Mercedes, Charlotte Tilburry, Mart Visser, Sheila de Vries, Oger, BALR., O’Neill en Aqua Bendita. In 2014 werd ik in Amsterdam bekroond tot ‘Dutch model of the Year’ door de Dutch Model Awards.

Is er weleens iets ‘mis’ gegaan met een publicatie?
Ik hing op grote Billboards van Mercedes tijdens de AutoRai. De afspraak was dat de foto’s van de shoot, voor posters gebruikt zouden worden. Maar helaas heb ik toen zonder contract gewerkt en kon ik niets bewijzen. De fout om zonder een contract te werken, heb ik daarna nooit meer gemaakt.

Heb jij ervaring op de catwalk?
Ik heb met verschillende fashion weeks mee gelopen en ik was onder andere vast model voor fashion designer Sepehr Maghsoudi. Ook liep ik voor Sheila de Vries, Oger en was 6 jaar lang ‘muse’ van Pim van den Akker. Pim mixt fashion en bloemen. Tijdens een wedstrijd voor de beste bloemstylist liep ik in een jurk van Pim. De kandidaten van de wedstrijd moesten een jurk voor Maxima ontwerpen met een bloemstuk. De jurk waar ik in liep had niet gewonnen, maar het was erg leuk om te doen.

Heb jij ook acteerervaring?
Jazeker. Ik heb in meerdere commercials gespeeld. O.a. voor Carmen haarstyling en voor Grazia magazine, toen deze net uit kwam. Tijdens het NOS journaal,  Pauw & Witteman en diverse tv programma’s verscheen ik als catwalk model voor verschillende fashion designers. In de clip van Dries Rolvink ‘Sophietje’ die in augustus 2019 uit kwam, speelde ik ‘Sophietje’. 

Welke opdracht is jou het meeste bijgebleven?
De Coiffure Awards Show. Er heerste daar zo’n goede sfeer. En je werkt met een vaste groep meiden. De show wordt gegeven tijdens het dineren. Je zet dan echt iets prachtigs neer! De buitenlandse opdrachten waren ook vaak geweldig. En de feesten waren gigantisch.

Wat is de langste tijd die je bent weg geweest voor een opdracht?
Ik was 3 maanden op de Malediven, regelmatig in Dubai en een kortere tijd op de Britse Maagdeneilanden. Tijdens mijn studie aan de AMFI (Amsterdam Fashion Instituut) op de Hogeschool van Amsterdam, reisde ik veel naar Parijs om deel te nemen aan bruidsmode shows.

Wat doe jij naast het modellenwerk?
Ik ben stylist voor Zalando. Mensen die een kledingpakket willen aanschaffen, kunnen mij boeken. Ik stel dan kledingsets samen. Verder schilder ik ook graag. Het liefst wil ik ooit een eigen boetiek openen met kunst of kleding.

Wat vind jij de minder leuke kanten aan modellenwerk?
Dat je voor een shows en shoots ontzettend lang moet wachten. Tegenwoordig neem ik daarom boekjes mee. Ook zijn vrouwen soms gemeen en onaardig tegen elkaar. Toen ik net begonnen was met modellenwerk, werd ik uitgekozen voor een billboard campagne. Een aantal meiden waren boos omdat ik werd uitgekozen, terwijl ik een beginner was. Ik begreep niet waarom je een ander niet iets kan gunnen. Nu neem ik zelf de opdrachten aan en heb ik minder met anderen te maken.

Welke tips heb jij voor mensen die model willen worden?
Blijf dichtbij jezelf en zoek goede begeleiding. Ook is het belangrijk om je studie af te maken. Er kan een moment komen dat je geen of weinig opdrachten krijgt. Ik ben blij dat ik mijn studie heb afgemaakt. De opleiding was streng qua beoordeling. Soms dacht ik dat ik iets beeldigs had gemaakt, en dan werd het afgekraakt. Je moet tegen kritiek kunnen. Dat geldt ook voor modellenwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *