Tessa Brix – Jurisich

Meer dan  60 commerciële opdrachten per jaar … 

Hallo Tessa, Hoe lang doe jij al lang modellenwerk?
Al meer dan 20 jaar. Ik ben op mijn 14e begonnen. Mijn kapper had destijds wat foto’s van mij gemaakt en heeft deze aan iemand van een modellenbureau laten zien. Daarna is het professionele werk begonnen.

Voor welke merken heb je model gestaan?
Voor veel verschillende. Ik ben werkzaam in de commerciële hoek en ben en was in veel commercials te zien. Om maar eens wat merken te noemen: Philips, Albert Heijn, Hema, Sanex, Swiss Sense, Heinz, Heineken, dr. Oetker, Sunshower, Senseo, Bional, Renault, Mazda, Rabobank en TUI. Ik sta ook weleens in bladen zoals de Libelle. Het afgelopen jaar had ik alleen al meer dan 60 opdrachten. Met het gezin wel meer.

Wat leuk dat jij ook opdrachten met jouw gezin doet. Hoe ervaar jij dat?
Dit is super leuk natuurlijk! Maar het kan soms ook zwaar zijn. Regelmatig moet je jouw eigen kleding meenemen en ik neem graag veel mee. Dan is het net alsof we op reis gaan. Als gezin krijgen wij gemiddeld 2 opdrachten per maand. Soms zijn deze onder schooltijd. Daarvoor moet je toestemming vragen bij de directie van de school, maar ik heb liever niet dat de kinderen school moeten missen.

IWBM zegt: Dat is verstandig. Al heb je bij een opdracht ook te maken met specifieke regelgeving zoals de Arbeidstijdenwet, waar de producent en het bureau zich aan moeten houden. Een producent die met kinderen werkt moet altijd ontheffing aanvragen bij de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze controleert op gezonde, veilige en eerlijke werkomstandigheden voor kinderen.

Onze kinderen vinden het werk meestal heel leuk en hebben na een opdracht niet eens door dat ze gewerkt hebben. Als wij klaar zijn willen ze soms nog niet eens naar huis! Het komt ook weleens voor dat onze ene dochter meer zin heeft in de opdracht dan de andere of andersom.

Hoe zijn jullie als model gezin begonnen?
Eigenlijk vanaf de geboorte van de kinderen. Mijn man en ik zitten al jaren in het vak. Hij is Australiër en heeft daar naast zijn baan als advocaat ook als acteur gewerkt. Onder andere was hij te zien in de Australische series “Headland” en “All Saints” en heeft hij een tv programma over vastgoed gepresenteerd.  Als er naar ouders of een vader/moeder met een baby/kind wordt gezocht, is het makkelijk als er een “echt” gezin beschikbaar is, omdat dit vaak wat makkelijker werkt dan dat je kinderen aan ouders koppelt.

Welke opdracht is jou het meeste bijgebleven?
Dat zijn er wel meerdere.  Voor trouwjurken heb ik ooit een shoot in India gedaan. In Mumbai onderweg naar de shoot liepen er 2 olifanten op de snelweg. Dat blijft zeker hangen. Ik ben ook ooit het gezicht geweest van V8 (voormalig ‘Veronica’). Onder andere ben ik toen naar Jamaica en Argentinië geweest voor opnames. Dat was een super gave ervaring.

Wat is de langste reis die jullie als gezin hebben gemaakt voor een opdracht?
Met het gezin zijn we onlangs voor TUI naar Dubai gereisd om daar op een cruise te shooten en in Oman en Abu Dhabi ook nog de excursies te filmen. Wat een droomjob. De kinderen van de glijbaan, ijsjes eten, in de kidsclub spelen en ook nog wat cultuur opsnuiven, echt super.

Je werd in 2003 Miss Universe Nederland. Heeft deze titel ook een voordeel voor het modellen en/of acteerwerk?
Ik ben voor de Miss Universe verkiezing destijds 5 weken in Panama geweest. Dat was toen nog met Donald Trump als eigenaar. Je ontmoet interessante mensen en dat kan nuttig zijn. Ik heb nog veel contact met de meiden die ik toen heb leren kennen. Als we in Australië zijn, gaan we altijd Miss Australië opzoeken. Voornamelijk in het buitenland vinden ze de titel interessant. In Nederland zijn mensen wat nuchterder. Maar voor een aantal leuke shoots, zoals bijvoorbeeld voor de FHM, was ik waarschijnlijk niet benaderd zonder deze titel.

Wat doe jij naast het modellenwerk?
Ik heb een achtergrond als HBO directiesecretaresse, maar ik doe dit werk fulltime. Dat wil niet zeggen dat ik iedere week 4 of 5 opdrachten heb. Dat gebeurt weleens. Maar het gebeurt ook dat ik een week geen opdracht hebt.  Hiernaast heb ik dus geen andere baan, maar ben ik wel druk bezig met de kinderen. Ook sport ik veel.

Wat vind jij de minder leuke kanten aan modellenwerk?
Ik krijg relatief veel opdrachten, maar ik word ook regelmatig afgewezen. Je investeert daarbij veel tijd in e-castings of gaat castings af. Tegenwoordig word je lang in ‘optie’ gehouden en beslissen ze laat wie de opdracht krijgt. Ik sta bij meerdere bureaus ingeschreven waar soms meerdere aanvragen lopen. Soms verwachten ze allemaal dat je vrij blijft houden.

Welke tips heb je voor mensen die model willen worden?
Nooit vooraf betalen bij een bureau. Als een bureau kosten voor jou maakt, kunnen zij deze inhouden van jouw eerste opdracht. Daarnaast heb je goede foto’s nodig om te beginnen. Maar het is ook belangrijk om de foto’s steeds te updaten en om regelmatig testshoots te doen met een fotograaf.  Wees in alles wat je doet professioneel en kom op tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *