Bryan Okello

14 jaar en deed al meer dan 100 opdrachten …

Hallo Bryan en (moeder Willy), hoe lang doe jij al modellenwerk?

Al sinds ik 3,5 jaar ben. Ik had een vriendje, Mitchel, en hij kwam op TV. Toen ik hem op TV zag, vertelde ik mijn moeder dat ik ook op TV wilde komen. Mijn moeder gaf mij daarna op voor de uitzending ‘Move Like Michael Jackson’. Daar stond ik dan als 3,5-jarig jongetje tussen de grotere jongens. Ik vond het fantastisch! In die tijd is mijn interesse voor het acteren en modellenwerk begonnen. Ik ben dus met acteren begonnen, maar vanaf het moment dat mijn moeder mij inschreef bij een castingbureau, werd ik steeds vaker gevraagd voor fashion. Ik was toen 6 jaar. En nu vind ik fashion eigenlijk nog leuker dan acteren.

Voor welke merken heb jij model gestaan?

Dat zijn er een aantal. Ze staan allemaal in mijn CV die te zien is op mijn website www.bryanokello.com. Een aantal (fashion)opdrachten waren voor Tommy Hilfiger, Vingino, Tumble ’n Dry, kleertjes.com, WE, C&A, Garcia Jeans, Petrol Industries, GSUS, Ajax, Wehkamp, Shoeby, JBC, Duinrell, Efteling, Berg Toys, Noordhoff Uitgevers, Universiteit Leiden, Veilig Thuis, Hollands Nieuwe en Liberty Global.

Een aantal opdrachten, die vallen onder ‘acteeropdrachten’ deed ik voor Rabobank Passie, Delta Fiber, KFC, C&A, Ikea, Duinrell, Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Hoogheemraadschap, Veilig Thuis, LEGO en voor de Plus met Jasper Cillessen.

Mijn laatste acteeropdracht was voor Vodafone, toen net de eerste gevallen van het coronavirus waren ontdekt. Bij de aanvraag voor de opdracht werd ons gevraagd of wij in risicogebieden van het coronavirus waren geweest. Als dit het geval was, dan zou de opdracht voor mij niet zijn doorgegaan.

Heb jij ooit ergens in het groot gehangen?

In de etalage van WE (onder andere in Leiden) hing ik 2 jaar lang op een grote poster. Ook heb ik een tijd op verschillende bussen in Leiden en omgeving gestaan. Voor Shoeby heb ik op Billboards buiten de winkel gestaan.

Is er weleens iets mis gegaan met een publicatie?

Bij de poster van Shoeby waar ik net over vertelde. Op het kledingstuk dat ik aan had, hing een grote draad onder mijn oksel dat duidelijk zichtbaar was. Dat vond ik wel grappig.

Heb jij ervaring op de catwalk?

Ik heb verschillende shows gelopen. Bijvoorbeeld voor Nik & Nik, Garcia Jeans, African Fashion Week Europe, Kevin Leslie Collection, Pfeka Fashion en voor meerdere merken op de Sunday School. De Sunday School is een kinderkledingbeurs in Nederland.

Kan jij iets over jouw toekomst plannen vertellen?

Het is mijn droom om ‘high fashion’ model te worden. Er is al aangeven door verschillende mensen in de fashion industrie dat mijn kansen goed zijn wanneer ik ben uitgegroeid. Wat veel mensen niet weten, is dat wanneer je als tiener met de bepaalde partijen in zee gaat, de ‘high fashion’ industrie geen interesse meer in jou kan hebben. ‘High Fashion’ wil niet gelinkt worden aan bepaalde merken. Daarom heb ik mij onlangs bedacht en mij afgemeld voor deelname aan een fashion show die achteraf toch niet zo’n hoge standaard bleek te hebben als gedacht.

Hoe komen jullie aan alle informatie?

Mijn moeder loopt al langer dan 10 jaar rond in de wereld van de kindmodellen. Zij heeft op Facebook het platform ‘Kunstkinderen’ opgericht om contact te krijgen en ervaringen uit te wisselen met andere ouders van kindmodellen. Binnen een jaar was dit platform uitgegroeid naar het maximum van 1000 leden. Sinds eind 2019 is de facebookpagina van ‘Kunstkinderen’ verhuisd naar een website, waarop modellen hun portfolio kunnen laten plaatsen. Toen ik als model begon, waren er een paar honderd kindmodellen. Nu zijn het er duizenden. Dat zorgt wel voor de nodige moeilijkheden.

IWBM: Hoe bedoel je dat?

Willy: Er zijn tegenwoordig zoveel kinderen die model willen worden, maar niet voor ieder kind is er een opdracht. Hierdoor ontstaat soms strijd. Er zijn ook ouders die hun kinderen gratis opdrachten laten uitvoeren, puur omdat hun kind persé model moet zijn. Dit bederft de markt. De tijden zijn veranderd. Vroeger betaalde elk merk een passende vergoeding. Tegenwoordig mag je bij sommige merken al blij zijn met een kleine tegoedbon van het merk zelf.

Welke opdracht is jou het meest bijgebleven?

De opdrachten van Tommy Hilfiger en de weg om Tommy Hilfiger model te worden. Bij de shoots van Tommy Hilfiger is er altijd een foodtruck met lekker eten, het is heel gezellig en de sfeer is goed. Je bent wel echt hard aan het werk, maar je komt daar ook niet zomaar binnen als model. Het is een populair internationaal merk, waarbij veel mensen worden uitgenodigd voor de casting, maar weinig doorgaan.

Als je eenmaal model bent voor de kindermaat, moet je weer opnieuw casten voor de tienermaat. Daar ben ik nu alweer uitgegroeid. Het wachten is nu op de herenmaat en dan hopen dat ik weer mag.

Wat doe jij naast modellenwerk?

Ik doe aan voetbal, hou van gamen en chill graag met vrienden. Af en toe snowboarden vind ik ook leuk.

Wat vind jij de minder leuke kanten aan modellenwerk?

Dat vind ik lastig, want ik vind modellenwerk ontzettend leuk. Als ik laat wordt afgemeld voor een opdracht is dat minder leuk, maar het modellenwerk zelf blijf fantastisch.

Heb jij tips voor mensen die model willen worden?

Bekijk eerst of je het modellenwerk echt leuk vindt. Zorg dan dat je goede en geschikte foto’s hebt. Maak een goed onderscheid met de mimiek tussen fashion foto’s en foto’s voor commerciële opdrachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *